Karosszérialakatos

Specializált gép- és járműgyártás ágazat 3 éves[1] képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.  

A karosszérialakatos gépjármű felépítmények javítását, részegységek összeépítését, gépjárművek külső szereléseit végzi. Karosszéria alvázak, önhordó karosszériák húzatópadon történő javítása is az ő feladata.  

KOMPETENCIAELVÁRÁS  

Jó térlátás, fizikum, kézügyesség, számítógépes ismeret, minőségszemlélet, szakszerű kommunikáció.  

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ  

  • a gépjármű karosszériára csavarozott, szegecselt elemeket felépíti;
  • karosszériaépítés, szerelés, oldható és oldhatatlan kötéseket hoz létre;
  • lakkozatlan és lakkozott karosszérián hibát ismer fel, szakszerűen javítja;
  • gépjármű felépítmények javítását, részegségek összeépítését végzi;
  • karosszéria alvázak, önhordó karosszériák húzatópadon történő javítását végzi;
  • gépjárművön külső szereléseket, a belső térben egyszerű szereléseket is végrehajt;
  • egyszerűbb elektromos szereléseket, műanyag elemek javítását végzi;
  • az elektromos rendszerben beállításokat végez;
  • motortérben, futóművön, kipufogó rendszeren egyszerűbb szereléseket, javításokat végez; műszaki rajz alapján egyszerűbb lemezalkatrészeket átalakít, vagy újra elkészít.

 

Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a gépjárműveket, a gépjárművek javítását, szereti a látványos eredményeket és szívesen részt vesz a végső formák kialakításának folyamatában.  

[1] Felnőttoktatásban, elvégzett 10. évfolyam mellett csak 2 éves a képzés ideje.

A karosszérialakatos személygépkocsi, tehergépkocsi és autóbusz, pótkocsi alvázakat és felépítményeket, önhordó kocsiszekrényeket és azok burkolóelemeit készíti, szereli. A karambolos sérüléseket javítja, a gépjármű-karosszériákat karbantartja. A járműveket olyan – a kényelmet és esztétikumot szolgáló – felszerelésekkel és berendezésekkel látja el, mint pl.: a pótfűtés, a klímatizáló berendezés vagy a tetőablak.  

A gépjárműveknek az energiatakarékosság és a hasznos teher megnövelése érdekében egyre könnyebbeknek kell lenniük. Ezt a megfelelő tervezés mellett új anyagok beépítése is elősegíti. Egy személygépkocsi fényezése alatt ma már nagyszilárdságú alumíniumanyagok és műanyagrészek vannak.  

A karosszérialakatos tevékenységi területei A karosszérialakatos feladatainak legnagyobb részét a karambolos, sérült gépjárművek javítása teszi ki. Javításkor csak a konstruktőr által megtervezett erővonal megtartása biztosítja az utasok számára a kellő biztonságot.  

Az első feladat a balesetes kocsiban keletkezett kár nagyságának megállapítása. Ez ritkán lehetséges a külső burkoló részek megbontása nélkül. A váz sérülését általában optikai eszközök segítségével deríti fel, és amennyiben a váz deformálódott, a jármű a húzató asztalra kerül. Mázsás karokkal és láncokkal a lerögzített kocsit minden irányba húzzák és feszítik, míg az milliméterpontosan el nem éri a gyártó által megadott eredeti értéket. A fémes anyagú szerkezeti elemeknél költségszempontok figyelembevételével dönt arról, hogy a sérült sárvédőt, csomagtartótetőt és egyéb karosszéria elemeket kikalapálja vagy új részek beszerelésével helyettesíti. Az eredeti összekötő elemeket – ha ez lehetséges – igyekeznek megtartani. Az erről való döntés a képzett szakember hatáskörébe tartozik. Az eltávolítandó elemeket vágógéppel és hegesztőkészülékkel kivágja, az új részeket a helyükre illeszti, és hegesztéssel, forrasztással vagy szegecseléssel, csavarozással a karosszériatesthez rögzíti. A karosszéria javításához a karosszéria elemek fűrészelésére, vágására, vésésére, fúrására, reszelésére és csiszolására is szükség van. A javítás után következik a lakkozás, ami már a fényezőfeladata.  

A szakszerűen elvégzett munka biztosítja, hogy a sérülés ne legyen észrevehető. A gépjárműnek úgy kell kinéznie, mintha új lenne. 

Hasonló Képzések

Vasútijármű-szerelő technikus

Vasútijármű-szerelő technikus Gépészet ágazat 5 éves[1] képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A vasútijármű-szerelő technikus a vasút villamos rendszereinek szerelőjeként a javítási

Bővebben

Mechatronikai technikus

Mechatronikai technikus Specializált gép- és járműgyártás ágazat 5 éves[1] képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.  Magas automatizáltságú termelő berendezés, berendezéscsoport hibameghatározását végzi,

Bővebben

Karosszérialakatos

Karosszérialakatos Specializált gép- és járműgyártás ágazat 3 éves[1] képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.   A karosszérialakatos gépjármű felépítmények javítását, részegységek összeépítését, gépjárművek külső szereléseit végzi.

Bővebben